Handlingar.se är vår öppna plattform för att stärka och digitalisera offentlighetsprincipen. Den hjälper dig skapa allmännytta. Nu erbjuder vi på Handlingar.se även tillägget Handlingar Pro, ett verktyg för journalister, företagare, forskare, föreningsaktiva – och alla som kan behöva information för sitt arbete.

Handlingar.se drivs av den öppna programvaran Alaveteli. Mjukvaran utvecklas av den ideella stiftelsen MySociety och volontärer runt om i världen. Den öppna källkoden bakom Handlingar.se driver även ett dussintals likadana sajter runt om i världen. Detta inkluderar initiativtagarnas populära sida WhatDoTheyKnow.com som nästan har en miljon förfrågningar om allmänna handlingar.

Handlingar.se gör det enkelt att skicka och spåra förfrågningar enligt offentlighetsprincipen. Detta för att ta del av information från myndigheter genom allmänna handlingar och allmänna data. Dessa ägs i sin tur av alla skattebetalare. Handlingar Pro ger ett extra lager funktionalitet, inklusive:

 • Möjligheten att hålla dina förfrågningar privata tills din nyhet, rapport eller berättelse publiceras. På så sätt behåller du exklusivitet tills det inte behövs.
 • Serieförfrågningar – så att du kan samla in och organisera data från flera myndigheter i samma fråga vilket lämpar sig utmärkt för projekt och jämförelser.
 • Förmågan att samarbeta med kollegor i en enda berättelse eller uppsättning förfrågningar och att kommentera svar tillsammans.
 • Tillgång till expertråd, vilket optimerar dina chanser att lyckas med förfrågningar
 • Taggning och gruppering av förfrågningar och svar för att göra forskning och analys enklare.
 • Utbildningsmaterial om offentlighetsprincipen och hur du använder den effektivt
 • Kommer snart! Funktionen ‘Projekt’ : få hjälp av dina supportrar och fler att sortera igenom den data som dina förfrågningar genererar som resultat

Alaveteli Pro är tillgängligt som ett bolt-on-alternativ till alla webbplatser som redan körs på Alaveteli, och kan ses i drift på:

Håll dig informerad

Prenumerera på uppdateringar från Handlingar Pro

  Bidra i utvecklingen

  Alaveteli Pro är fortfarande i aktiv utveckling för att skapa nytta för användarna. Vi prototypar, testar och bygger ytterligare funktioner för att hjälpa professionella användare av offentlighetsprincipen. Om du är journalist, företagare, forskare, researcher, aktivist eller föreningesaktiv vill vi gärna höra från dig och erbjuda dig ett försök på denna utvecking, i utbyte mot din feedback om vad som fungerar för dig och vad som inte gör det.

  Skriv till oss:

  https://mastodon.se/@handlingar

  https://www.linkedin.com/company/handlingar-se

  https://github.com/handlingar

  https://gitlab.com/handlingar

  Twitter.com/handlingar

  https://facebook.com/handlingar